Podlasie – co warto zobaczyć – Atrakcje
![](https://anonimowy.pl/wp-content/uploads/2024/08/podlasie-1024x768.jpg)
Przewodnik po podlasiu
Podlasie to malowniczy rejon, który przyciąga spokojem, piękną naturą i wyjątkowymi tradycjami. To właśnie tu można odpocząć od hałasu miasta, podziwiać dziką przyrodę i cofnąć się w czasie wspomnień. Jeśli marzy Ci się wyprawa, do tej niezwykłej krainy, to zapraszamy do dalszej lektury!
Zwiedzanie podlasia
Parki Narodowe na podlasiu
Podlasie to piękna kraina, która kryje wiele nietkniętych ludzką ręką zakątków. Chcąc chronić przyrodę założono w tym rejonie, aż cztery parki narodowe:
- Białowieski Park Narodowy – to najstarszy park narodowy w Polsce! W swoich lasach daje schronienie dla kilkuset żubrów. Z racji na swoje dziewicze i dzikie korzenie został wpisany na Światową Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Od lat przyciąga przyjezdnych ciekawych spotkania z tak wyjątkowym ssakiem, jakim jest żubr.
- Narwiański Park Narodowy – mieszczący się w obrębie koryta Narwi i jej ekosystemu. Posiada specjalną kładkę edukacyjną w Śliwnie. Park jest siedliskiem wielu zagrożonych gatunków ptaków, np. bielika zwyczajnego.
- Biebrzański Park Narodowy – to największy pod względem powierzchni park narodowy w Polsce. Park poza terenami Biebrzy, chroni niezliczone gatunki ptaków, umożliwiając im spokojne życie, bez zagrożeń ze strony człowieka.
- Wigierski Park Narodowy – mieści się na skraju puszczy Augustowskiej. Wyróżnia się zróżnicowanym ekosystemem wodnym, który obejmuje aż 42 jeziora (w tym najgłębszym Wigry), a także kilka rzek.
Przeczytaj również: Rzuć wszystko i wyjedź w Bieszczady
![Turystyka - porównaj na Ceneo.pl](https://image2.ceneo.pl/data/banners/banner_3128.jpg)
Przysmaki podlasia, czyli czego warto spróbować?
Podlasie poza bogactwem kulturowym, różnorodnością religijną oraz piękną naturą, słynie też z wybornej kuchni. Lokalne dania biorą swoje korzenie nie tylko z polskich ziem, ale i wpływów Litwy czy Rosji. Dodając do tego obecność Tatarów i Żydów, miejscowa kuchnia nosi w sobie sporo zagranicznych wpływów. Generalnie podlaskie smaki opierają się na ziemniakach, tłustym mięsie, ziołach i wielowarstwowych ciastach. Podlasie znane jest również z kwasu chlebowego oraz pędzonego tam bimbru (tzw. duch puszczy). Smaki dzieciństwa obejmują kompot z jabłek, mizerię, czy pieczony na zakwasie, domowy chleb. Spośród licznych podlaskich klasyków warto spróbować: kartaczy, babki ziemniaczanej, zagubów, sera korycińskiego, a także chłodnika litewskiego. Natomiast ze słodkiej strony stołu polecamy: sękacz, mrowisko oraz ciasto marcinek. Oczywiście ekologicznie uprawiane warzywa i owoce też nie mają sobie równych!
Zarejestruj się i dołącz do naszej społeczności
Świetnie opisałeś Podlasie! Mam pytanie o te parki narodowe. Myślisz, że lepiej zacząć od Białowieskiego? Słyszałem, że spotkanie z żubrem robi wrażenie. Zastanawiam się też, jakie masz zdanie na temat regionalnych przysmaków. Czy warto spróbować wszystkich, czy są jakieś absolutne „must-eat”? Podlasie chodzi mi po głowie od dawna, więc każda rada jest na wagę złota. Dzięki!
Dzięki! Białowieski Park Narodowy to świetny wybór na początek, a spotkanie z żubrem rzeczywiście robi wrażenie. Co do przysmaków, spróbuj kartaczy, sękacza i żuru z białą kiełbasą. Pierogi, zwłaszcza z jagodami, to absolutne “must-eat”. Warto skosztować różnych dań, bo to część podróży. Udanej wyprawy na Podlasie!
O tak, o Podlasiu można napisać dużo więcej. Wiem, co mówię – pochodzę ze stolicy tej urokliwej krainy. Mnóstwo pięknych, błękitnych cerkiewek – jak ta na zdjęciu (ta akurat to chyba z Narwi), urocze, drewniane domki ze zdobionymi okiennicami, narożnikami domów i gankami, cudowny Tykocin i Supraśl, meczety w Kruszynianach i Bohonikach, no i sama stolica – Białystok z przepięknym Pałacem Branickich, katedrą, uroczymi parkami… Długo by można tak pisać. Kto jeszcze nie był – zachęcam 🙂